top of page

Lysningsfarve vs. Afblegning


Blonde kvinder kan være noget så smukke men hvis håret er ødelagt af afblegning kan det vist være ligemeget! - Vil du have overblik over hvilke muligheder du har når dit hår skal lysnes?

Historie

Hårfarvningens historie går flere tusinde år tilbage i tiden. Folket har igennem disse år førsøgt sig med alverdens farveblandinger, recepter og opskrifter i forsøget på, at lave en vedvarende ændring af hårets farve. Ingredienser som blod fra en sort ko, skildpaddeskal, olie, og livmoderen fra en kat blev i det gamle Egypten brugt i farveblandingen, som skulle bekæmpe de grå hår. Denne blanding skulle efter sigende få gråt hår til, at blive sort som kul. (lad være med at prøve dette der hjemme)

Det lyse hår kom på mode i romertiden. De romerske kvinder ville ligne de gemanske kvinder og forsøgte at blege håret, som de gemanske kvinder gjorde det. De romerske kvinders hår kunne ikke holde til den gamle gemanske opskrift på blegemiddel og endte med, at mange mistede håret og måtte gå med paryk. Fra den tid og fremefter har man prøvet alt, hvad man kunne komme på for at skabe et middel, som kunne lysne håret skånsomt.

I tyverne og trediverne brugte man i USA en tidlig form for afblegning, til at lysne håret med og i fyrrene blev afblegningen, som vi kender den idag, udviklet.

I dag bruges oxydationsfarver til at lysne håret. Det kan være afblegningspulver eller en cremefarve (lysningsfarev), som begge blandes med beise, hvilket aktiverer kemien og styrer lysningens styrke.

Det du kom for

Når man som kvinde går til frisøren for at få lysnet sit hår, bør man vide, hvilke muligheder man har. Der er nemlig stor forskel på resultatet af lysningen alt efter, hvilken type produkt frisøren bruger. En lumsk frisør vil måske anbefale en afblegning frem for en lysningsfarve (pga. at afblegningspulveret er meget billigere i indkøb), selvom en lysningsfarve evt. havde været flottere og mere skånsomt for håret. Jeg er træt af ødelagt hår, så derfor vil jeg her forsøge, at forklare forskellen på lysningsfarve og afblegning, som er de to mest anvendte former for lysning.

Afblegning

Hvad gør det?

Afblegning åbner hårets skællag og trækker farvepigmenterne groft ud af håret. Processens aggressivitet styres af, hvilken beisestyrke pulveret er blandet op med. Afblegningen åbner altså håret, sluger farvepigmenterne og efterlader håret åbent, uden at forsøge at lukke det igen. Selvom at mange producenter forsøger sig med blødgørende stoffer i deres afblegningsprodukter, er det alligevel er ret hård omgang for håret.

Hvad kan det?

Afblegning kan æde sig igennem (næsten) alle former for farvepigmenter i håret, både naturlige og unaturlige. Den er altså meget god, hvis man vil lysne et hår, som i forvejen er farvet. Til dette vil en afrensning være optimal, men i nogne tilfælde er det bare ikke nok. (Afrensning; En meget mild afblegning eller et specialfremstillet produkt som kun opløser unaturlige farvepigmenter)

Afblegning bruges også af nogle frisører til, at lave ombrécolor og andre farvebehandlinger, hvor farven skal have et knæk.

Lysningsfarve

Hvad gør det?

Lysningsfarve er modsat en afblegning, opbygget på samme måde som en almindelig hårfarve. Den proces der sker, når man påfører lysningsfarver, er i hvert fald den samme.

Lysningsfarven åbner skånsomt hårets skællag, trækker farvepigmenterne ud, lysner og erstatter pigmenterne med nye, hvorefter håret lukkes og plejes. Det vigtige her er, at håret bliver fyldt op med nye pigmenter og forsøgt lukket igen, i slutningen af processen. Dette gør denne metode til den mest skånsomme lysningsproces.

Hvad kan det?

Lysningsfarve fungerer bedst på hår, som ikke i forvejen er farvet. Den skånsomme proces gør det svært for farven, af opløse de unaturlige farvepigmenter i håret. Farven kan altså ikke komme af med de gamle farvepigmenter og man vil opleve, at håret slet ikke bliver lysere. I lysningsfarven er der, at efter hvad frisøren har blandet, forskellige farvepigmenter. Det er derfor muligt, hvis man f.eks. laver lyse striber i et hår, at blande forskellige nuancer, hvilket giver et naturlige resultat. Håret bliver dermed ikke lige så svækket og farven ser mere naturlig ud.

Konklusion

Afblegningspulver er håbløst gammeldags og noget både kunder og frisører bør vende sig af med at bruge. (hvis det altså ikke er nødvendigt) Lysningsfarve er derimod vejen frem! Det koster lidt mere for frisøren, men herre gud, det handler jo om kundens hår.

Featured Posts

Alt matriale er skrevet og tegnet af Filip Poulsen.
Matrialet må ikke benyttes af andre, uden særlig tilladelse

Archive
Follow Us
Search By Tags
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page